Miličín

dům mezi kočičími hlavami

Blížíme se k prahu a pod nohama se nám asfalt mění v kočičí hlavy. Vstupujeme do domu a navazujeme spojení s okolím. Tak silně vnímáme příběh místa.

Miličín
Miličín
Miličín
  • Miličín
  • Miličín

Dům mezi kočičími hlavami

Překračuje zdi tohoto domu. Přemosťuje mytické časy prvních Čechů a pohnutou historii 20. století. Otevírá nám bránu k srdci české krajiny. Dům stojí přímo na poutní cestě mezi Řípem a nedalekým Blaníkem. Pod ochranitelským zrakem zkamenělého lva, který z pod vrcholu Kalvárie dohlíží na českou zemi, připraven probudit legendární rytíře, kteří jí přijdou na pomoc.

Jako by chtěl svoje spojení s vlastí připomenout vším, co se ho týká. Vznikl na papíře architekta Vojtěcha Kraupnera těsně po Druhé světové válce. Významného sokola, na jehož odkaz narazíme v Miličíně vícekrát.
Stejného člověka, který navrhl sokolovnu – památník vůle realizovat sokolskou vizi. Stojí na pozemku, který věnoval věci architektův otec Čeněk Kraupner. Spolu s množstvím stavebního materiálu a svého času. Na stavbě ho prý bylo vidět denně po dva a půl roku.

Zdaleka ale nebyl jediný, kdo se o dílo zasloužil. V post-obrozeneckém duchu se na něj skládali lidé z třiceti tří obcí, kteří v něm viděli jedinou stavbu svého druhu v širém okolí. Tyto obce pak Vojtěch Kraupner – mimořádně nadaný výtvarník – znázornil na malbách v interiéru. To se psal rok 1938. Vlastenecká výzdoba proto nemohla mít dlouhého trvání. Během války ustoupila ubytovanému německému vojsku.

Uplynulo další půlstoletí, než se sokolovna dostala zpět do rukou sdružení vyznávajícího sílu těla i ducha. A přes dvě dekády k tomu, než se jí dostalo nutné rekonstrukce. Chátrala. A spolu s ní nedaleko bývalá papírna, obklopená kočičími hlavami. Dům, jehož industriální minulost nás tehdy tak uchvátila. Museli jsme ho zachránit. 

Příběhy obou budov mohou pokračovat. Posilují kontinuitu místní kultury. Na vnímavější jedince přenáší genia loci. V sokolovně budou probíhat společenské akce a v někdejší papírně najdou nový domov ti, kteří milují kouzlo starých objektů, zvlněnou středočeskou krajinu, její rybníky, lesy a zatopené lomy. Ti, kteří nemohou ztratit kontakt s civilizací, ale vzkvétají v malých, sousedských komunitách.

Zajímají vás příběhy míst?
Spojte se s námi!

bydlení vás zaujalo?

Kontaktujte nás.

    To že jste člověk prokažte výběrem ikony cup.